Wybuchowe granaty – nie da się im oprzeć !

Granaty są słodkie, soczyste i wyśmienite. Przeciwdziałają starzeniu, zapobiegają stwardnieniu tętnic oraz zmniejszają poziom złego cholesterolu ‚LDL’.

granatCo zawierają?

  • Antocyjany
  • Błonnik
  • Katechiny – mogą chronić przed nowotworem, chorobami serca oraz infekcjami
  • Kwas elaginowy – chroni przed toksynami występującymi w środowisku
  • Mangan – odgrywa duże znaczenie dla kości i zębów
  • Potas – wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.

Co możesz z niego zrobić, żeby urozmaicić swoją dietę:

  • Podstawa to melasa z granatów – skoncentrowany, czysty sok z owocu. Sok możesz wykorzystać zamiast octu winnego w sosach do sałatek. Dodając melasę do soku pomarańczowego tworzy się rewelacyjny, orzeźwiający napój.
  • Dobrą przekąską mogą być plastry czerwonej cebuli posmarowane melasą z granatów, posypane odrobina brązowego cukru i zapieczone.

Warto do swojej diety włączyć granaty.