5 sprawdzonych sposobów na dynię

Sezon na dynie, czyli jedno z najzdrowszych warzyw, które m.in. wzmacnia odporność trwa w najlepsze, więc grzechem byłoby z tego nie skorzystać. Jak wykorzystać dynie nie tylko w kuchni, ale np. w łazience czy w salonie? Przedstawiam Wam moje dyniowe inspiracje.

Sezon na dynie trwa do pierwszych przymrozków, więc nie traćcie czasu i skorzystajcie z moich fit i life’stylowych propozycji na jej wykorzystanie. Dynia jest idealna dla osób dbających o sylwetkę, ponieważ jest warzywem niskokalorycznym. Zawiera witaminy z grupy B, oraz witaminy A, C, K, E a także szereg składników mineralnych jak wapń, fosfor i potas. Posiada beta-karoten, który ma właściwości antyoksydacyjne.

Pyszna, sycąca i cudownie rozgrzewająca zupa z dyni

 To jedna z moich ulubionych zup. Apetyczna, pożywna, a do tego łatwa w przygotowaniu. Mam dla Was prosty przepis na zupę/krem:

Składniki:

1 dynia – około 1,5 kg

3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

1 marchew

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 18%

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem delikatnie podsmażam (około 3 minuty) cebulę, czosnek, marchewkę oraz dynię pokrojone na mniejsze kawałki. Całość zalewam wcześniej przygotowanym bulionem. Gotuję około 20 minut pod przykryciem, po tym czasie (gdy warzywa będą miękkie) wszystko blenduję na krem. Dodaję pieprz i sól. Do każdej porcji dodaję łyżkę jogurtu greckiego.

Tip: dodajcie wcześniej uprażone pestki dyni - są skarbnicą cennych tłuszczów roślinnych

Dyniowy koktajl mocy

Świetnie się sprawdza po ulubionej aktywności fizycznej, idealny pomysł na śniadanie

Składniki:

garść pokrojonych na mniejsze części kawałków dyni

1 banan

szklanka mleka roślinnego

2 daktyle

szczypta cynamonu i kardamonu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.

Puszyste dyniowe placki

Są pyszne, szybkie w przygotowaniu, można je przyrządzać na różne sposoby np. na słodko i pikantnie. Smakują dzieciom, są idealne na obiad, ale też na śniadanie.

Składniki:

1,5 szklanki startej dyni

pół szklanki jogurtu naturalnego lub koziego

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

2 jajka z ekologicznego wybiegu

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

pieprz, sól do smaku

2 łyżki oleju roślinnego do smażenia lub masła klarowanego

 

Przygotowanie:

Do szklanej miski wlej jogurt, wbij jajka, dodaj wcześniej startą dynię (na średnich oczkach). Wszystko wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i sodę. Przesiej te składniki do masy z dyni. Wszystko razem wymieszaj łyżką. Na rozgrzaną patelnie wyłóż przygotowaną masę (2 łyżki to jeden placek).

Dodatki: domowe powidła, pasta orzechowa, jogurt

Tip: zaraz po usmażeniu przełóż placki na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Wygładzająca maseczka dyniowa

Dynia to prawdziwy eliksir młodości. Wszystko dzięki temu, że zawiera witaminy witaminy A i C, które pomagają zwalczać wolne rodniki i zwiększają produkcję kolagenu, a to wszystko wpływa na zdrowy i promienny wygląd cery.

Składniki: 1/4 szklanki dyniowego purée, 1/2 łyżki stołowe kurkumy, łyżka naturalnego miodu, kilka kropel z cytryny.

Połącz ze sobą wszystkie składniki. Maseczkę nałóż na twarz i spłucz ciepłą wodą po kilku minutach.

Tip: czy wiesz, że zmiksowane pestki dyni możesz użyć jako naturalnego peelingu? Pestki zawierają spore ilości cynku, który jest zbawienny dla cery z niedoskonałościami takimi jak zaskórniki czy trądzik.

Dyniowy lampion

Tylko w zależności od wielkości dyni i Twojej pomysłowości, dyniowe lampiony mogą mieć różne wielkości i wzory. I wcale nie muszą być jednorazową ozdobą, im dynia jest świeższa tym dłużej posłuży nam jako klimatyczna ozdoba w salonie.

Przygotowanie: odkrój wierzch dyni, wydrąży łyżką lub wyciąg rękoma miąższ ze środka dyni wraz z pestkami. Pestki koniecznie ususz i zostaw do kolejnych potraw jako zdrowy dodatek. Weź mazak i na frontowej stronie dyni narysuj kształt, który później zostanie wycięty. Do środka dyni wstaw świeczkę.

Tip: użyj korzennych przypraw (cynamon, gałka muszkatołowa) i natrzyj nimi dno dyni. Kiedy świeczka będzie się paliła lampion będzie pięknie pachniała.

Ciekawa jestem Waszych dyniowych inspiracji. Co jeszcze można przygotować z tego cudownego warzywa?

PS. Czy ja już mówiłam, że kocham polską, złotą jesień właśnie za kolory, aromatyczne herbaty z przyprawami, zapachowe świece, długie wieczory z książką i właśnie za dyniowe inspiracje? :)

Zobacz więcej

  • Bieganie 2018-07-18
    Lubicie trenować z muzyką? Czy Wam to przeszkadza? Ja kocham trenować z muzyką. Szybciej mija mi czas w czasie...
  • Bieganie 2018-05-22
    Co to jest Fitness Walking? Na co dzień pracuję jako trener personalny. Głównie zajmuję się...
  • Ogólne 2018-10-23
    Ewuniu na wstępie dziękuję Ci za ten wspaniały i niezwykle kreatywny dzień! Może przedstawię w ogóle...
  • Bieganie 2018-04-05
    Za co kocham bieganie? Za pewność siebie! Za poznawanie wspaniałych ludzi na swojej drodze.Za zwiedzanie...