Co jeść przed i po bieganiu? Przekąski biegacza
Kiedy jesteś aktywna fizycznie, dużo się ruszasz, biegasz – potrzebujesz dodatkowej porcji paliwa. Istotne jest to, żeby dodatkowe kalorie posiadały bardzo wysoką jakość. Zdrowe przekąski to źródło siły. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów co jeść przed i po wysiłku fizycznym.
Zdrowa przekąska przed treningiem to doskonały pomysł na dostarczenie swojemu organizmowi „paliwa”, natomiast dzięki małemu posiłkowi po wysiłku uzupełniamy utracone kalorie.
Posiłek przedtreningowy powinien być spożyty około 2-3 godziny przed rozpoczęciem aktywności fizycznej. Warto jeść produkty, które posiadają niski indeks glikemiczny. Dobrze, jeśli małe „co nieco” opiera się na węglowodanach, bo one dodają energii. Lepiej unikać błonnika i tłuszczu, które mogą wpłynąć na dolegliwości żołądkowe podczas aktywności.
Po treningu uzupełnij zapasy i zadbaj o komfort swojego organizmu. Należy uzupełnić aminokwasy i glikogen utracone podczas ćwiczeń.
Co jeść PRZED treningiem
- Naleśniki z masłem orzechowym lub miodem
- Banan z łyżką miodu
- 4 suszone daktyle
- Baton owsiany własnej roboty, w jego składzie mogą być kasze, owoce, orzechy itp.
- Pomarańcza lub sok z pomarańczy. Bogactwo wit. C poprawi wydolność organizmu i świetnie ugasi pragnienie
Co jeść PO treningu
- Jogurt naturalny z owocami. Może to być jogurt grecki, który zawiera wiele białka i jest cennym źródłem wapnia.
- Koktajl białkowy z bananem.
- Shake białkowy. Ulubioną odżywkę białkową (jedną miarkę) zmiksuj z owocami.
- Kanapki z chleba żytniego z indykiem/kurczakiem, jajkiem i warzywami
- Twarożek lub placki orkiszowe z twarożkiem i warzywami (np. pomidorem, rukolą, rzodkiewką)
Więcej pysznych i zdrowych przepisów znajdziecie w moim Runbooku!
Tipy dietetyczne biegacza:
- Jedz o regularnych porach. Dla jednych będzie to 4-5 posiłków dziennie, dla innych wystarczą 3 bardziej obfite.
- Zadbaj o bilans kaloryczny. Dostarczaj organizmowi tyle kalorii, ile spalasz.
- Zadbaj, by spożywane posiłki zawierały wszystkie składniki odżywcze. Zaróno węglowodany, białka, tłuszcze, wodę, witaminy i minerały.
- Jedz sezonowo i kolorowo. Szczególnie teraz korzystajcie z bogactwa warzyw i owoców. Maliny, poziomki, porzeczki, fasolka, szparagowa, bób, czereśnie – korzystajcie z tej pięknej pory roku w pełni!
- Nie spiesz się. Dokładnie przeżuwaj i delektuj się każdym kęsem. Twój układ pokarmowy podziękuje Ci za to.
- Spożywaj wartościowe pokarmy. Unikaj fastfoodów, śmieciowego jedzenia, nadmiaru cukru w diecie i alkoholu.
- Pamiętaj o nawadnianiu. Najlepsza będzie zwykła woda mineralna, którą zawsze możesz urozmaicić, dodając plaster cytryny, miętę, zielonego ogórka i przyprawy jak imbir, kurkumę czy pieprz cayenne.
- Unikaj smażenia, postaw na gotowanie na parze bądź duszenie.
- Zawsze miej przy sobie zdrową przekąskę, istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że gdy dopadnie Cię głód sięgniesz po coś niezdrowego. Miej w torebce, samochodzie, czy w biurku zdrowego batona czy orzechy.
Zobacz więcej
-
Bieganie 2018-07-18Lubicie trenować z muzyką? Czy Wam to przeszkadza? Ja kocham trenować z muzyką. Szybciej mija mi czas w czasie...
-
Bieganie 2018-05-22Co to jest Fitness Walking? Na co dzień pracuję jako trener personalny. Głównie zajmuję się...
-
Ogólne 2018-10-23Ewuniu na wstępie dziękuję Ci za ten wspaniały i niezwykle kreatywny dzień! Może przedstawię w ogóle...
-
Bieganie 2018-04-05Za co kocham bieganie? Za pewność siebie! Za poznawanie wspaniałych ludzi na swojej drodze.Za zwiedzanie...