
Chia jest ziarnem z niezwykłymi wartościami odżywczymi. Jest bogatym źródłem białka i niezbędnych aminokwasów. Zawiera największą ilość kwasów omega-3 i kwasów tłuszczowych omega-6. Polskim zamiennikiem chia jest siemię lniane. Regularne spożywanie ziaren lnu ma bardzo dobry wpływ na włosy, cerę, skórę, obniża zły cholesterol i chroni przed rozwojem komórek rakowych.

Chia inaczej szałwia hiszpańska (pochodzi z Meksyku i Gwatemali) ma neutralny i łagodny smak. Idealnie pasuje do płatków owsianych, orzechów, czekolady, suszonych owoców, mleka roślinnego, pestek i nasion. Przede wszystko ma zastosowanie w przygotowaniu koktajli, wypieków, sałatek, deserów i dressingów. Nie zawiera glutenu.
Teraz bardzo ważne! Jak żelować nasiona chia?
W szczelnym pojemniku należy umieścić 60g – ok.1/3 szklanki nasion i zalać zimną wodą, ok. 500 ml – 2 szklanki. Potrząśnij zamknięty pojemnik z zawartością i odstaw na 20-30 minut. Potrząsaj co 10 minut. Taką mieszkankę możesz trzymać w lodowce do dwóch tygodni i dodawać do deserów, mleka, koktajli i innych potraw.
Aby przygotować pyszny koktajl z wykorzystaniem nasion chia potrzebujesz zaledwie 5 minut.
Składniki:
350 ml mleka roślinnego
130g naturalnego jogurtu
1,5 łyżki nasion chia
1 mango
60g malin
60 g jagód
2 łyżki miodu
5 listków mięty
Wszystko zblenduj i gotowe 🙂
Smacznego! Teraz czekam na twoje przepisy z chia.

Dobrym polskim zamiennikiem nasion chia jest siemię lniane. Te brązowe ziarna są zaliczane do superfoods, czyli do zdrowej żywności. Codzienna dawka ziaren (ok. 2 łyżeczki dziennie) uzupełnia kwasy omega-3, błonnik, lignany i witaminy.

Siemię lniane możesz spożywać na różne sposoby. Jest to doskonały dodatek do sałatek, z kolei kisiel z ziaren jest dobry przy schorzeniach górnych dróg oddechowych i zatruciach. Możesz też zmielić całe ziarna w młynku a powstały proszek wykorzystać do koktajli, smoothie, czy owsianki. Ciekawostką jest to, że w kuchni roślinnej siemię jest składnikiem, który może zastąpić jajka.
Pamiętaj jednak, że musisz zadbać o odpowiednie nawodnienie. Siemię lniane w nadmiernych ilościach może prowadzić do odwodnienia.
Na zdrowie 🙂