
Podjadanie między posiłkami lub w nocy to zmora wielu osób. Najczęściej prowadzi do otyłości lub problemami ze zdrowiem. Dowiedz się co robić, gdy kolejnym razem dopadnie Cię ochota na małe “co nie co”…

Dlaczego podjadamy, znajdź powód
- ✋🏻do filmu chipsiki, popcorn …
- ✋🏻z nudów
- ✋🏻lodówka pęka w szwach i jedzenie się zmarnuje hmm po co tyle kupujesz ???
- ✋🏻zajadam stresik
- ✋🏻jem szybko
- ✋🏻jem rzadko
JEDŹ ŚWIADOMIE
- ✋🏻zjedz konkret, a nie 15ą malutką przekąskę. Żeby jeszcze była zdrowa
- ✋🏻zastanów się – serio – dokucza Ci głód!?
- ✋🏻co Ci da bezmyślne jedzenie… wyrzuty sumienia, frustrację, co chcesz osiągnąć?
- ✋🏻znajdź sobie zajęcie. Nie myśl tyle o przekąskach …
- ✋🏻Celebruj przygotowanie jedzenia. Przygotuj, ugotuj, nałóż na talerz, usiądź do stołu i dopiero zjedz.
MÓJ SPOSÓB NA PODJADANIE
- Jedz zdrowe przekąski: orzechy, suszone owoce( ostrożnie z nimi – są dość kaloryczne – parę sztuk zaledwie), warzywa, pestki i ziarna
- Zapisuj to co jesz. Prowadź tygodniowy planer posiłków.
- Pij wodę. Woda reguluje metabolizm i usprawnia procesy detoksykacyjne. Popijaj wodę w szczególności po kolacji.
- Zachowaj zdrowy rozsądek. Jak jesz w pośpiechu, albo nie skupiasz się na tym co jesz- mózg nie rejestruje uczucia sytości.
- Spożywasz na duże ilości na raz. Odłóż telefon i wyłącz komputer, czy telewizor jak jesz.
- Jedz często i bez pośpiechu. W połowie dnia najwyższy kcal posiłek to obiad (30-35%) dziennego zapotrzebowania na energię.
Na koniec moje trzy propozycje zdrowych przekąsek:
🍴Owoce do 100 kcal: pomarańcza, duże jabłko, gruszka, mały banan, garść malin
🍴2 marchewki pokrojone i seler naciowy i hummus
🍴Kromka chleba pełnoziarnistego z gucamole, plasterkami pomidora i świeżo zmielony pieprz!
A wiele innych przepisów znajdziecie w moim BELLY booku i Runbooku ✅