Czy wiesz, że jedna pomarańcza zaspokaja ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Szczególnie teraz warto zacząć jeść te cytrusy, aby wzmocnić i uodpornić organizm przed okresem jesienno-zimowym.
Uprawa pomarańczy znana jest od 4 tysięcy lat. Prawdopodobnie pochodzi z południowo-zachodniej Azji, ale obecnie drzewa pomarańczowe uprawia się w subtropikalnych obszarach całego świata.
Pomarańcza jest kwaśnym owocem, o wysokiej zawartości witaminy C - 60 mg w 100g jadalnej części owocu.
Na początku sezonu owoce zawierają najwięcej witaminy C, a pod koniec najmniej.
Są także źródłem witaminy A, potasu, wapnia, fosforu i kwasu foliowego.
A teraz taka ciekawostka. Biała część skórki pomarańczy zawiera pektynę, która obniża poziom cholesterolu, a także bioflawonoidy, wzmacniające słabe dziąsła i naczynia krwionośne.
Kandyzowana skórka pomarańczowa jest popularna na Środkowym Wschodzie.
Sam owoc działa silnie przeciwzapalnie i ogólnie wzmacnia organizm. Poprawia trawienie i wywiera korzystny wpływ w przypadku przeziębienia i gorączki.
Olej z pestek przynosi ulgę w przypadku wzdęcia.
Smacznego i kwaśnego piątku?
Zobacz więcej
-
Bieganie 2018-07-18Lubicie trenować z muzyką? Czy Wam to przeszkadza? Ja kocham trenować z muzyką. Szybciej mija mi czas w czasie...
-
Bieganie 2018-05-22Co to jest Fitness Walking? Na co dzień pracuję jako trener personalny. Głównie zajmuję się...
-
Ogólne 2018-10-23Ewuniu na wstępie dziękuję Ci za ten wspaniały i niezwykle kreatywny dzień! Może przedstawię w ogóle...
-
Bieganie 2018-04-05Za co kocham bieganie? Za pewność siebie! Za poznawanie wspaniałych ludzi na swojej drodze.Za zwiedzanie...