Oliwa z oliwek dobra dla zdrowia i urody

Ma doskonałe właściwości zdrowotne, często nazywana „śródziemnomorskim eliksirem długowieczności i dobrego zdrowia”. Zgodnie z mitem, zrodziło się drzewo oliwne, dar bogów dla ludzi, święte drzewo, najwyższe dobro. Ma wielorakie zastosowanie m.in. wykorzystywana jest do gotowania, do oświetlenia, do opatrywania ran, do leczenia oraz dla urody.

W DIECIE

Spożywanie oliwy dostarcza organizmowi w dużych ilościach jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, aż w ok .73,3 proc.

Dieta oparta na żywności zawierającej głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe nie tylko zwiększa stężenie dobrego cholesterolu (HDL) we krwi, ale obniża poziom złego - LDL. HDL zapobiega odkładaniu się LDL na wewnętrznych ścianach tętnic spychając go do wątroby do ponownego przetworzenia lub wydalenia.
Można ją dodawać do sosów, sałatek, mięs, pić na czczo w celu oczyszczenia organizmu.

JAKO LEK I PIELĘGNACJA CIAŁA 

Oliwa była powszechnie stosowana do nacierania ciała - po oparzeniu czy ukąszeniu owadów, do opatrywania ran oraz przyrządzania mikstur w celu leczenia chorych. Do dzisiaj uważana jest za doskonały środek przeczyszczający, dobra na zatrucia, łagodzi objawy upojenia alkoholowego.

Oliwy używa się do pielęgnacji ciała i włosów. Jest środkiem zapobiegającym wypadaniu włosów poprzez wcieranie je w skórę włosów. Dzięki oliwie włosy, cera i paznokcie stają się zdrowsze i piękniejsze.
Mydło z oliwy jest delikatnym i wspaniałym kosmetykiem do mycia twarzy, ciała i włosów.
Oliwa z oliwek jest doskonałym afrodyzjakiem. Pisarz hiszpański - Manuel Velazkez Moldalban napisał, że „oliwa to tłusta substancja, która towarzyszy


Na koniec wskazówki dot. oliwy z oliwek - wg programu promocji konsumpcji oliwy z oliwek opracowanych przez Unię Europejską.
1. Może zastąpić masło w trakcie przygotowania potraw.
2. Dodana do potraw pod koniec gotowania podnosi ich wartość odżywczą.
3. Połączona z różnymi ziołami lub przyprawami (czosnek, papryka, estragon, goździk, oregano, bazylia, mięta) może zastąpić sosy do sałatek.
4. Jest łatwo strawna.
5. Wpływa pozytywnie na rozwój systemu nerwowego.
6. Ochrania przed chorobami serca i układu krążenia.
7. Oliwa jest ważnym elementem racjonalnego żywienia.

Pamiętaj, oliwa nie nadaje się do smażenia, nie jest zbytnio wchłaniana przez smażone produkty żywnościowe. W przeciwieństwie do innych tłuszczów może być użyta 5-6 razy nie tracąc swoich właściwości, ponieważ nie ulega łatwo rozpadowi.

Naprawdę polecam! Wasza trenerka, Ada :)

Zobacz więcej

  • Bieganie 2018-07-18
    Lubicie trenować z muzyką? Czy Wam to przeszkadza? Ja kocham trenować z muzyką. Szybciej mija mi czas w czasie...
  • Bieganie 2018-05-22
    Co to jest Fitness Walking? Na co dzień pracuję jako trener personalny. Głównie zajmuję się...
  • Ogólne 2018-10-23
    Ewuniu na wstępie dziękuję Ci za ten wspaniały i niezwykle kreatywny dzień! Może przedstawię w ogóle...
  • Bieganie 2018-04-05
    Za co kocham bieganie? Za pewność siebie! Za poznawanie wspaniałych ludzi na swojej drodze.Za zwiedzanie...