Uczta kulinarna w wykonaniu Davida Gaboriaud. PRZEPIS

Nie cichną echa październikowego campu w Istebnej. A to za sprawą masy niespodzianek i atrakcji zapewnionych uczestniczkom. Jedną z nich był niewątpliwie pokaz kulinarny przygotowany przez znanego i cenionego kucharza Davida Gaboriaud. 

Davida nie trzeba nikomu przedstawiać, jest autorem książek i programów kulinarnych oraz częstym gościem telewizji śniadaniowych. David od ponad 10 lat mieszka w Polsce (wcześniej we Francji) i od tej pory zachwyca kunsztem kulinarnym, a przepisami chętnie dzieli się również na swoim profilu na Instagramie.

 

Podczas campu w Istebnej niespodzianka kulinarna szefa kuchni okazała się nie lada atrakcją nie tylko dla prawdziwych smakoszy i pasjonatów gotowania. Nie da się ukryć, że nasz gość to prawdziwy showman, którego osobowość i poczucie humoru porwało do degustacji wszystkie dziewczyny.

 

David zaprezentował apetyczny przepis na sałatkę z sezonowych produktów, którą może z powodzeniem wykonać każdy z nas. Po pokazie uczestniczki miały okazję samodzielnie przygotować sałatkę według własnego uznania. Wspólne przygotowywanie posiłków okazało się świetną zabawą…przecież wszyscy kochamy jeść :)

A oto przepis ⇓⇓⇓

sałatka w wykonaniu Davida Gaboriuad                                        Składniki: - sałata radicchio (włoska cykoria, ewentualnie zamień na ulubioną sałatę: rukola, roszponka, rzymska, koper włoski, itp.) - 1 pomarańcza (spróbuj z czerwoną pomarańczą) - 1 figa (ew. śliwka) - ser mozzarella (ew. ser halloumi) - prażone, solone pistacje lub orzechy laskowe prażone - imbir (2 cm pokrojone w cienkie zapałki) - posiekana dymka - dressing (4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka miodu, 2 szczypty wędzonej papryki, sól do smaku) Przygotowanie: - sałatę rwij na kawałki - obierz pomarańcze, pokrój na plasterki - figi pokrój w ćwiartki - mozzarellę porwij na kawałki - dodaj prażone orzechy laskowe lub pistacje - dodaj imbir pokrojony w zapałki - dodaj siekaną dymkę Food tip: - Składniki układaj warstwami, na końcu polej dressingiem

Oprócz sałatki David wspólnie z kucharkami z willi Zaolzie w Istebnej przygotował dla uczestniczek kaczkę z ziemniakami puree, a na deser gruszki pieczone z imbirem, sokiem cytrynowym, gorzką czekoladą, a to wszystko pod kruszonką na bazie mąki orkiszowej i płatków owsianych.

Przypominam, że więcej przepisów Davida znajdziecie w moim Runbooku :)

Smacznego!

Bon Appétit!

Adrianna Palka i David Gaboriaud

Zobacz więcej

  • Bieganie 2018-07-18
    Lubicie trenować z muzyką? Czy Wam to przeszkadza? Ja kocham trenować z muzyką. Szybciej mija mi czas w czasie...
  • Bieganie 2018-05-22
    Co to jest Fitness Walking? Na co dzień pracuję jako trener personalny. Głównie zajmuję się...
  • Ogólne 2018-10-23
    Ewuniu na wstępie dziękuję Ci za ten wspaniały i niezwykle kreatywny dzień! Może przedstawię w ogóle...
  • Bieganie 2018-04-05
    Za co kocham bieganie? Za pewność siebie! Za poznawanie wspaniałych ludzi na swojej drodze.Za zwiedzanie...