
Nie cichną echa październikowego campu w Istebnej. A to za sprawą masy niespodzianek i atrakcji zapewnionych uczestniczkom. Jedną z nich był niewątpliwie pokaz kulinarny przygotowany przez znanego i cenionego kucharza Davida Gaboriaud.
Davida nie trzeba nikomu przedstawiać, jest autorem książek i programów kulinarnych oraz częstym gościem telewizji śniadaniowych. David od ponad 10 lat mieszka w Polsce (wcześniej we Francji) i od tej pory zachwyca kunsztem kulinarnym, a przepisami chętnie dzieli się również na swoim profilu na Instagramie.
Podczas campu w Istebnej niespodzianka kulinarna szefa kuchni okazała się nie lada atrakcją nie tylko dla prawdziwych smakoszy i pasjonatów gotowania. Nie da się ukryć, że nasz gość to prawdziwy showman, którego osobowość i poczucie humoru porwało do degustacji wszystkie dziewczyny.
David zaprezentował apetyczny przepis na sałatkę z sezonowych produktów, którą może z powodzeniem wykonać każdy z nas. Po pokazie uczestniczki miały okazję samodzielnie przygotować sałatkę według własnego uznania. Wspólne przygotowywanie posiłków okazało się świetną zabawą…przecież wszyscy kochamy jeść 🙂
A oto przepis ⇓⇓⇓


Składniki:
– sałata radicchio (włoska cykoria, ewentualnie zamień na ulubioną sałatę: rukola, roszponka, rzymska, koper włoski, itp.)
– 1 pomarańcza (spróbuj z czerwoną pomarańczą)
– 1 figa (ew. śliwka)
– ser mozzarella (ew. ser halloumi)
– prażone, solone pistacje lub orzechy laskowe prażone
– imbir (2 cm pokrojone w cienkie zapałki)
– posiekana dymka
– dressing (4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka miodu, 2 szczypty wędzonej papryki, sól do smaku)
Przygotowanie:
– sałatę rwij na kawałki
– obierz pomarańcze, pokrój na plasterki
– figi pokrój w ćwiartki
– mozzarellę porwij na kawałki
– dodaj prażone orzechy laskowe lub pistacje
– dodaj imbir pokrojony w zapałki
– dodaj siekaną dymkę
Food tip:
– Składniki układaj warstwami, na końcu polej dressingiem
Oprócz sałatki David wspólnie z kucharkami z willi Zaolzie w Istebnej przygotował dla uczestniczek kaczkę z ziemniakami puree, a na deser gruszki pieczone z imbirem, sokiem cytrynowym, gorzką czekoladą, a to wszystko pod kruszonką na bazie mąki orkiszowej i płatków owsianych.
Przypominam, że więcej przepisów Davida znajdziecie w moim Runbooku 🙂
Smacznego!
Bon Appétit!
