Witaminy i ich rola w życiu człowieka

Zróżnicowana i dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać naszemu organizmowi najważniejszych witamin. Są to niezbędne składniki pokarmowe, potrzebne, by nasz organizm prawidłowo pracował. Wszyscy wiemy, że zdrowe odżywianie ma wpływ na nasze życie. Okazuje się również, że ma istotny wpływ na nasze codzienne samopoczucie.

Aby dobrze zbilansować dietę i skutecznie zapobiegać i reagować na zaburzenia funkcjonowania naszego organizmu należy wiedzieć, która z witamin odpowiada za dany proces oraz jakie witaminy są niezbędne w procesach życiowych człowieka.

Najważniejsze z nich to:

- A - występuje w marchwi, brokułach, dyni, szpinaku, kapuście, batatach, jarmużu.

Rola w organizmie: prawidłowe widzenie, dobry stan skóry
Niedobór: kurza ślepota, łuszczyca

- B2 (ryboflawina) - występuje w wątrobie, chudych serach, migdałach, grzybach, dziczyźnie, jajach, zielonych częściach warzyw, rybach, pełnoziarnistym pieczywie, małżach, fasoli, grochu, soi, mleku, drożdżach i orzechach włoskich oraz mięsach.

Rola w organizmie: przemiany białek, cukrów i tłuszczy, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Niedobór: choroby skóry i języka, problemy z układem nerwowym, zajady.

- C - acerola, szpinak, nać pietruszki, szczypiorek, czarna poprzeczka, cytrusy, truskawki, poziomki, koperek, jarmuż, papryka, pomidory, maliny, brukselki i wiele, wiele innych.
Rola w organizmie: odpowiedzialna za odporność organizmu.
Niedobór: częste przeziębienia, wypadanie zębów i zapalenie dziąseł.

- D - ryby (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki, węgorz i inne) oraz tran, wątroba, ser, żółtko jaj i niektóre grzyby.
Rola w organizmie: prawidłowy rozwój kości i zębów.
Niedobór: łamliwość kości, krzywica (zniekształcenia kości).

- K - brokuły, rzepa, szpinak, ogórek, sałata, kapusta właściwa, lucerna, morszczyn, awokado.
Rola w organizmie: prawidłowe krzepnięcie krwi.
Niedobór: częste krwawienia z nosa, wydłużony czas krzepnięcie krwi.

 

- E- w olejach roślinnych (kukurydzianym, słonecznikowym, z orzechów), migdałach, jajach, marchewkach, orzechach, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, zielonych warzywach.
Rola w organizmie: antyoksydant chroniący komórki przed utleniaczami, lepsze funkcjonowanie układu krwionośnego.
Niedobór: zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, wczesne starzenie się skóry, złe gojenie się ran, gorszy wzrok, niedokrwistość, bezpłodność, choroby sercowo-naczyniowe.

Zatem jedzmy na zdrowie i dobre samopoczucie! Nie narzekajmy na zły nastrój, przemęczenie czy bóle głowy. Badania naukowe jednoznacznie wskazują, że wpływ na naszą obniżoną kondycję i ogólną apatię może też mieć to, co jemy i jak się odżywiamy.

Na zdrowie, 

Wasza Ada :)

Zobacz więcej

  • Bieganie 2018-07-18
    Lubicie trenować z muzyką? Czy Wam to przeszkadza? Ja kocham trenować z muzyką. Szybciej mija mi czas w czasie...
  • Bieganie 2018-05-22
    Co to jest Fitness Walking? Na co dzień pracuję jako trener personalny. Głównie zajmuję się...
  • Ogólne 2018-10-23
    Ewuniu na wstępie dziękuję Ci za ten wspaniały i niezwykle kreatywny dzień! Może przedstawię w ogóle...
  • Bieganie 2018-04-05
    Za co kocham bieganie? Za pewność siebie! Za poznawanie wspaniałych ludzi na swojej drodze.Za zwiedzanie...